Κοινοί τύποι εναλλάκτη θερμότητας με συγκολλημένη πλάκα

- 2021-11-15-

Κοινοί τύποιεναλλάκτες θερμότητας με συγκολλημένη πλάκα
Ο εναλλάκτης θερμότητας με συγκολλημένη πλάκα είναι ένας νέος τύπος εναλλάκτη θερμότητας που αποτελείται από μια σειρά κυματοειδών μεταλλικών φύλλων. Ένα λεπτό ορθογώνιο κανάλι σχηματίζεται μεταξύ κάθε πλάκας και η ανταλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται μέσω της μισής πλάκας. Σε σύγκριση με τους συμβατικούς εναλλάκτες θερμότητας με κέλυφος και σωλήνα, ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας είναι πολύ υψηλότερος με την ίδια αντίσταση ροής και την ίδια κατανάλωση ισχύος της αντλίας και έχει την τάση να αντικαθιστά τους εναλλάκτες θερμότητας κελύφους και σωλήνα εντός του ισχύοντος εύρους.
Εναλλάκτης θερμότητας τύπου διαχωριστικού με επιφάνεια μεταφοράς θερμότητας που αποτελείται από πλάκες. Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας έχει συμπαγή δομή και μεγάλη επιφάνεια μεταφοράς θερμότητας ανά μονάδα όγκου. Οι κύριοι τύποι είναι:
(1) Ο εναλλάκτης θερμότητας με σπειροειδή πλάκα είναι κατασκευασμένος από δύο παράλληλες μεταλλικές πλάκες με μια ορισμένη απόσταση μεταξύ τους. Τα κρύα και τα ζεστά υγρά ρέουν στα σπειροειδή κανάλια και στις δύο πλευρές των μεταλλικών πλακών. Αυτό το είδος εναλλάκτη θερμότητας έχει υψηλό συντελεστή μεταφοράς θερμότητας, μεγάλη μέση διαφορά θερμοκρασίας, χαμηλή αντίσταση ροής και δεν είναι εύκολο να κλιμακωθεί. αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί και η πίεση χρήσης δεν είναι μεγαλύτερη από 2MPa.
(2) Ο εναλλάκτης θερμότητας επίπεδης πλάκας συναρμολογείται με εναλλακτικά επικαλυπτόμενα κυματοειδές φύλλα και στεγανοποιώντας παρεμβύσματα ορισμένων σχημάτων και συσφίγγοντας τα με ένα πλαίσιο. Τα κρύα και τα ζεστά ρευστά ρέουν αντίστοιχα μέσω των καναλιών ροής και στις δύο πλευρές της κυματοειδούς πλάκας και ανταλλάσσουν θερμότητα μέσω των πλακών. Οι κυματοειδείς πλάκες συνήθως διατρυπούνται από ανοξείδωτο χάλυβα, αλουμίνιο, τιτάνιο, μολυβδαίνιο και άλλες λεπτές πλάκες με πάχος 0,5 έως 3 mm. Το πλεονέκτημα του εναλλάκτη θερμότητας επίπεδης πλάκας είναι ότι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας είναι υψηλός, είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθεί και να πλυθεί και οι πλάκες μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν για να ρυθμίσετε την περιοχή μεταφοράς θερμότητας. Η πίεση λειτουργίας δεν είναι συνήθως μεγαλύτερη από 2MPa και η θερμοκρασία λειτουργίας δεν είναι μεγαλύτερη από 250°C.
(3) Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας-πτερυγίου αποτελείται από μια δέσμη πλάκας ανταλλαγής θερμότητας που περικλείεται σε κουτί συλλογής με εισόδους και εξόδους κρύου και ζεστού υγρού. Η δέσμη πλάκας σχηματίζεται με εναλλάξ επικαλυπτόμενες επίπεδες πλάκες και κυματοειδείς πτερύγια, και συγκόλληση και στερέωσή τους. Τα κρύα και τα ζεστά υγρά ρέουν μέσα από τις δύο πλευρές της πλάκας για να ανταλλάξουν θερμότητα. Τα πτερύγια αυξάνουν την περιοχή μεταφοράς θερμότητας, αυξάνουν τον στροβιλισμό του ρευστού και ενισχύουν τον εξοπλισμό. Ο εναλλάκτης θερμότητας με πτερύγιο πλάκας έχει πολύ συμπαγή δομή, καλό αποτέλεσμα μεταφοράς θερμότητας και η πίεση εργασίας μπορεί να φτάσει τα 15 MPa. Ωστόσο, η διαδικασία κατασκευής του είναι πολύπλοκη, το κανάλι ροής είναι μικρό και η εσωτερική διαρροή δεν επισκευάζεται εύκολα, επομένως περιορίζεται σε καθαρά μη διαβρωτικά ρευστά, όπως εναλλάκτες θερμότητας για διαχωρισμό αέρα.
εναλλάκτες θερμότητας με συγκολλημένη πλάκα